Stuk voor stuk hebben deelnemers moed nodig om aan het dialoogseminar deel te nemen. Het is niet makkelijk om meer dan 10 dagen zo dicht op je ‘vijand’ te zitten, met elkaar te eten, slapen, drinken, praten en plezier maken. Deze intensieve ervaring verbreedt de perspectieven van deelnemers, breekt het vijandbeeld af en levert een bijdrage aan wederzijds begrip en respectvolle omgang met elkaar.

Deelnemers noemen het seminar een waardevolle, positieve ervaring die een rijkdom aan kennis en informatie bracht. Een Palestijnse deelnemers zei: “Ik had nooit gedacht dat ik vrienden zou kunnen worden met mensen van de andere kant, maar door deze ervaring heb ik geleerd dat dit mogelijk is: we zijn elkaars evenbeeld, we hebben zoveel gemeenschappelijk!”

Hoewel er soms hele heftige en emotionele discussies zijn, waarin harde standpunten, angsten en vooroordelen over elkaar geuit worden, blijven deelnemers met elkaar in gesprek gaan. Een Israëlische deelneemster stelde: “Tijdens het seminar heb ik de ander, de ‘vijand’, echt kunnen ontmoeten voorbij de etiketten van de beelden van de media”.

Lees hier ervaringen van meer deelnemers.