Titel

Auteur

Datum

‘Ik begrijp de andere kant beter’

“Het seminar heeft me een rijker begrip gegeven van de levens van mensen aan de andere kant. Ik begrijp hun gedachten en overtuigingen beter en het heeft me inzicht gegeven hoe deze overtuigingen worden gevormd.” Dit is een van de reflecties van een deelnemer na afloop van het seminar. Het dialoogseminar vond van 28 augustus t/m 6 september 2023 plaats in Droushia, Cyprus. De groep van het seminar van 2023 was weer wat groter in vergelijking met het seminar van 2022. Uiteindelijk waren er 26 deelnemers.

Binnen het organiserend comité was een positieve, constructieve sfeer. De meeste comitéleden zijn vorig jaar of ervoor ook deelnemer geweest. Dat maakt het voor hen makkelijker om zich in de deelnemers te verplaatsen en ze weten goed welke programmaonderdelen wat complexer zijn of meer emoties oproepen. Een belangrijke rol voor het comité is verder om aandacht te hebben voor de verschillende persoonlijkheden in de groepjes waarin soms verhitte discussies worden gevoerd.

Het seminar is uitstekend verlopen. De spanning voor deelnemers loopt af en toe hoog op, ook in de evaluatie geven deelnemers aan dat ze gestreste momenten beleven. Bijna 90% van deelnemers geeft aan dat ze het seminar zouden aanraden aan vrienden en familie. De opbouw van het programma met ook ruimte voor ontspanning en persoonlijke gesprekken naast de groep sessies geven wat lucht.

In de evaluatie vertellen deelnemers wat de belangrijkste lessen zijn die ze mee naar huis nemen. Het zijn vooral de persoonlijke verhalen die deelnemers mee naar huis nemen. In plaats van via het nieuws of sociale media beelden over elkaar te krijgen, biedt het seminar voor deelnemers een kans om te horen over het persoonlijke leven van Palestijnen in de Westbank, Joodse Israëli’s en Palestijnen die in Israël wonen. Veel deelnemers geven aan dat ze vooral deze persoonlijke verhalen met zich mee zullen nemen. Een van de Palestijnse deelnemers realiseert zich dat Joodse Israëli’s ook gewoon mensen zijn en niet alleen soldaten. Een andere deelnemer neemt het inzicht mee dat ook de eigen groep bestaat uit een groep individuen met diverse politieke meningen. Het actief luisteren naar de ander is wat een andere deelnemer meeneemt als les.

Wil je meer weten over het seminar, lees dan hier het hele verslag van het COME-seminar 2023.